Tuja Smaragd-Opis



Tuja smaragd je četinar koji se najčešće sadi kao živa ograda. Dostiže visinu do 3m i dobro podnosi orezivanje. Voli osunčane i poluosunčane terene i često zalivanje. Zbog pristupačne cene, brzine rasta i gustine jedna je od najčešćih biljaka koje se koriste za živu ogradu kod nas. Godišnje može da poraste oko 30cm. 




Opis 

Tuja smaragd raste gusto i formira piramidalan oblik. Ako se sadi kao živa ograda preporučljivo je da se sadi na rastojanju od 80cm. Veoma je otporna, dobro podnosi sve tipove yemljišta. 

Otporna je na bolesti a najčešći uzalirok sušenja je nedostatak vode. Preporučljivo je da se zalivaju sistemom kap po kap. Ako se zaliva crevom obavezno je dobro natopite pogotovo u letnjem periodu jer voda mora da prodre dublje u zemlju kako bi natopila i donji deo korena a ne samo površinski deo korenovog sistema.


Orezivanje

Dobro podnosi orezivanje i ako se vešti sa makazama možete formirati tuju u razne forme, Orezivanjem dobija na gustina. Prilikom orezivanja nemojte seći vrh jer će tuja smaragd vizuelno izgubiti svoju piramidalnu formu. 





Sadnja

Ako kupite sadnicu tuje smaragd koja je odgajana u saksiji (prikazano na slici) možete je bez problema presaditi u vaš vrt tokom cele godine što nije slučaj sa sadnicama koje su kupljene sa busenom u džaku. Kada se biljka presadi obavezno je zalijte.🌲🌲🌲




Коментари