Prava biljka na pravom mestu u vašem vrtu

Kada odaberemo biljku koju ćemo posaditi u naš vrt najvažniji deo sledi a to je odabir mesta na koje ćemo biljku posaditi. Odabir odgovarajućeg mesta sadnje je veoma važan. Biljke koje su posadjene na odgovarajućem mestu zahtevaju manje zalivanja i prihranjivanja a tokođe su otpornije na bolesti i štetočine.





Prilikom odabira odgovarajućeg mesta za biljku najbitnije je obratiti pažnju na sledeće stavke:
-sunčeva svetlost 
-vetar
-tip zemljišta
-vlažnost zemljišta
-opasnost od mehaničkog oštećenja (najčešće od životinja)

Ukoliko tražite odgovarajuće mesto za biljku u sobnim uslovima vrlo je bitno da obratite pažnju da biljka ne bude pored grejnog tela kao što su peći, radijatori i slično.


1. Sunčeva svetlost 


Količina svetlosti direktno utiče na dalji život i razvoj same biljke. Prvo se raspitajte da li biljka koju planirate da posadite voli celodnevnu sunčevu svetlost ili možda voli delimičnu svetlost, neke biljke mogu opstati čak i u potpunoj senci. 

Dobro proverite kakve uslove što se tiče svetlosti zahteva vaša biljka a potom da li vi imate odgovarajuće mesto u vašem dvorištu gde bi ste tu sadnicu posadili. Ako je vaše dvorište tokom celog dana izloženo suncu narano da nećete saditi biljke koje vole senku jer će vremenom listovi početi da crne a potomo će se biljka osušiti. 




2.Vetar 

Vetar takođe može dosta da utiče na rast i razvoj biljke pogotovo kada je biljka mlada odnosno tek posađena u vašem vrtu. Naprimer vetar može pozitivno da utiče tako što će da pomogni prilikom oprašivanja. Sa druge strane prejak vetar može dovesti do savijanja ili u gorem slučaju pucanja grana.

Zato dobro obratite pažnju da li je mesto nakome planirate sadnju u zavetrini, pored kuće ili pored već postojećeg drvoreda ili žive ograde ili na otvorenom terenu. Ako se pribojavate da bi vetar mogao da ošteti vašu biljku dobar način zaštite je da je privežete za stub ili štap koji je duboko zaboden pored same biljke.


3.Tip zemljišta i vlažnost

Pre sadnje obratite pažnju na tip odnosno kvalitet zemljišta na kom planirate sadnju. Ako je zemljište siromašno moraćete prilikom sadnje da dodate džak kvalitetnije zemlje kako bi se biljka lakše primila. Takođ obratite pažnju da li se na tom delu zadržava voda ili brzo protrčava što će direktno uticati na periode zalivanja biljake jer ako je zemljište vlažno moraće te ga ređe zalivati. 


4.Opasnost od mehaničkog oštećenja 

Takođe jedna od opasnosti  za biljke u našem vrtu su životinje koje pogotovo mogu negativno uticati kada je biljka tek posađena. Dobro je poznato da psi vole da "obeležavaju teritoriju" što negativno utiče na biljku pa čak može dovesti i do njenog sušenja. Jedan od načina da zaštitite biljku od ovog problema je da oko biljke postavite neki aromatičan začin naprimer biber čiji će miris da odvratiti kućnog ljubimca da se približava biljci  



Posle sadnje obavezno zalijte biljku.



 

Коментари

Постави коментар