Šta je Hortikultura?

Hortikultura je umetnost gajenja cveća, ukrasnog žbunja, drveća, voća i povrća u vrtovima. Sama reč je nastala od dve latinske reči. Prva je hortus što znači vrt a druga je colere što znači gajiti.



Šta hortikultura obuhvata?


Hortikultura obuhvata 8 oblasti a to su: arborikultura, cvećarstvo, pejzažna hortikultura, povrtarstvo, vinogradarstvo, voćarstvo, enologiju, postharvest fiziologiju. Hortikultura je usko povezana sa poljoprivredom ali i sa arhitekturom. Poljoprivrednici i cvećari se trude da proizvedu što lepše sadnice a arhitekte da te sadnice postave na pravo mestu u parku, vrtu, dvorištu. Arhitekte koje se bave raspoređivanjem biljaka u prostoru nazivaju se pejzažne arhitekte. 



Pejzažna hortikultura


Pejzažna hortikultura je grana hortikulture koja se bavi uređenjem prostora odnosno vrtova i bašta.Tu spadaju prirodni predeli,gradske četvrti, parkovi. privatni vrtovi itd.



Gde se hortikultura izučava?


U Beogradu  se hortikultura izučava na dva fakulteta a to su Šumarski fakultet i Poljoprivredni fakultet.Odnosno  na smerovima Hortikultura na Poljoprivrednom i Pejzažna arhitektura na Šumarsko fakultetu




U kojoj državi je najrazvijenija?


Svakako najpoznatija država po uređenju gardena i cvećarstvu kao i proizvodnji ukrasnih sadnica je Holandija. Najveći godišnji sajmovi kao i najveća berza cveća se nalazi u ovoj zemlji.  







Коментари